Optisia

Pozorovanie slnka

24.06.2024

Pozorovanie slnka: Vedecká perspektíva

Pozorovanie slnka, po anglicky "sungazing", je meditačná technika, pri ktorej sa ľudia pozerajú priamo na slnko počas východu alebo západu.

Riziká pozorovania slnka

Priame pozorovanie slnka môže spôsobiť trvalé poškodenie očí. UV lúče môžu pri vysokom a hlavne dlhodobom vystavení spôsobiť katarakt, rakovinu oka a akútne poškodenie sietnice.

Bezpečnejšie meditačné praktiky

Meditácia ponúka prínosy ako zníženie stresu, úzkosti, depresie a bolesti či lepšie sústredenie. Pre bezpečnú meditáciu sa zamerajte na objekty, ktoré nevyžarujú UV lúče priamo do očí.

Ako bezpečne pozorovať slnko

Ak sa rozhodnete pre "slnenie", dodržujte tieto opatrenia:

  1. Vyhnite sa silnému slnečnému svetlu: Pozorujte slnko iba počas východu alebo západu.
  2. Používajte ochranné pomôcky: Noste slnečné okuliare alebo šošovky s UV filtrom. Každé slnečné okuliare OPTISIA sú vystavené UV filtrom a polarizačnou technológiou.
  3. Držte oči zatvorené: Pre zdravie očí odporúčame mať pri pohľade na slnko oči zatvorené.

Účel a prínosy pozorovania slnka

Mnoho praktizujúcich tvrdí, že pozorovanie slnka prináša viac energie, lepší spánok a nižší stres. Tieto tvrdenia však nie sú vedecky podložené.

Je pozorovanie slnka dobré pre vaše oči?

Nie, UV žiarenie môže pri vyššom a dlhšom vystavení spôsobiť vážne očné komplikácie. Oční lekári odporúčajú vyhýbať sa priamemu slnečnému žiareniu a nosiť okuliare s filtrom proti UV žiareniu.

Pozorovanie slnka a vitamín D

Slnečné svetlo podporuje tvorbu vitamínu D, no existujú bezpečnejšie spôsoby, ako benefity slnečného žiarenia dosiahnuť. Stačí mierne, nepriame slnečné žiarenie s primeranou ochranou pokožky.

Ak sa rozhodnete praktizovať tieto metódy ďalej, myslite aj na zdravie vašich očí, a snažte sa ich na základe odporúčaní v tomto texte chrániť.

Užite si krajšie dni, OPTISIA vás ochráni.

Potrebujete poradiť?

Sme pre vas stále k dispozící, nevahajte nás kontaktovať!

Zavolajte 036/633 46 40
Napíšte nám e-mail E-mail
Vyskúšajte si okuliare virtuálne
Vstúpiť do VIRTUAL ROOM