Optisia

História okuliarov

27.06.2024

Viete, že v Európe nosí okuliare viac ako 50% dospelých?

História okuliarov

Okuliare prešli dlhú cestu od prvých pokusov. Rimania používali sklo na zlepšenie zraku a v 9. storočí Abbas Ibn Firnas vyvinul prvé korekčné šošovky, známe ako „čítacie kamene“.

V 13. storočí sa v Taliansku objavili prvé okuliare s drevenými, koženými alebo rohovými rámami a sklenými šošovkami. Používali ich hlavne mnísi. V stredovekých maľbách môžeme vidieť učených mužov s primitívnymi okuliarmi.

V 18. storočí sa okuliare stali „hands-free“, keď sa vyvinuli ramená prechádzajúce cez uši. Benjamin Franklin vymyslel bifokálne šošovky, ktoré spojili myopiu a hypermetropiu do jedného páru okuliarov. "Nožnicové okuliare" boli ďalšou módnou novinkou tej doby, ktoré sa dali skladať a nosiť vo vrecku.

Moderné inovácie

V 19. storočí sa začala masová výroba okuliarov, čo ich sprístupnilo širokej verejnosti. Lekári začali precízne prispôsobovať šošovky individuálnym potrebám pacientov.

V 20. storočí sa okuliare stali módnym doplnkom s rôznymi rámami a šošovkami. Plastové rámy priniesli nový štýl a lepšiu odolnosť voči opotrebovaniu. Slnečné okuliare sa stali populárnymi nielen na ochranu pred slnkom, ale aj ako módny doplnok.

Záver

Od starovekých rímskych lupí až po moderné bifokálne a slnečné okuliare, vývoj okuliarov výrazne ovplyvnil kvalitu života miliónov ľudí po celom svete. Okuliare už dávno nie sú len pomôckou na zlepšenie zraku, ale aj módnym vyjadrením osobnosti a štýlu. Nech už ich nosíme z akéhokoľvek dôvodu, predstavujú spojenie medzi vedou, módou a individuálnym komfortom.

Potrebujete poradiť?

Sme pre vas stále k dispozící, nevahajte nás kontaktovať!

Zavolajte 036/633 46 40
Napíšte nám e-mail E-mail
Vyskúšajte si okuliare virtuálne
Vstúpiť do VIRTUAL ROOM